Ortodontie

Ortodontie Iasi la cabinet stomatologic Iasi Anatomic DentOrtodontia trateaza problemele de malocluzie si malpozitie (inchiderea gurii incorecta si pozitionarea gresita a dintilor). Majoritatea cazurilor pe care le trateaza ortodontii sunt de inghesuiri de dinti, exista insa multe alte probleme posibile: dinti “rotiti” fata de axul normal, dinti prea in fata sau in spate in raport cu pozitia normala pe arcada etc.

In primul rand medicul ortodont se concentreaza asupra rezolvarii acestor probleme de muscatura si aliniere a dintilor. Desi pe noi ne intereseaza mereu latura estetica, ortodontul nostru este preocupat de pozitionarea corecta a dintelui pe arcada, de corectarea muscaturii, etc. Este adevarat ca niste dinti perfect aliniati refac estetica pacientului, dar mai important este ca prin aceasta manevra se corecteaza muscatura si astfel se restabileste functionalitatea corecta a aparatului dento-maxilar (se elimina durerile articulare ale maxilarului, se imbunatateste masticatia, si se usureaza igienizarea dintilor. Nu in ultimul rand, o muscatura mai buna si o igiena dentara mai buna inseamna sanatate parodontala si astfel se elimiina aparitia imbolnavirii gingivale.

Aparatul dentar este principalul instrument in acest tratament, care are ca rezultat pozitionarea corecta a dintilor, corectarea muscaturii, si prin acestea obtinerea unui zambet perfect.

Tipuri de aparate dentare:

Aparat dentar mobil si mobilizabil

Aparat dentar mobil Iasi si mobilizabil la cabinet stomatologic Iasi Anatomic Dent
Este un aparat dentar care actioneaza in doua directii:
1. Este singurul aparat dentar care poate influenta sub control dirijat cresterea maxilarului si a mandibulei, actioneaza asupra suturilor de crestere.
2. Corectarea pozitionarii dintilor pe arcada si mentinerea lor intr-o pozitie corecta.
Un aparat dentar mobil poate fi purtat de la varsta de 7 ani pana la 11 ani.
El poate fi suficient pentru a putea corecta problema ce se doreste remediata dar exista si cazuri in care acesta aparat este doar precursorul unui aparat fix (se poarta inaintea purtarii unui aparat fix).

Aparatul ortodontic mobil este realizat in urma unei amprente dentare, care se ia in cabinet, de catre un tehnician dentar in colaborare cu medicul specialist ortodont. Este realizat din: baza este realizata din doua parti de acrilat, legate intre ele de un ‘surub” si crosete

Aparat dentar fix metalic

Aparat dentar fix metalic la cabinet stomatologic Iasi Anatomic Dent

Aparatul fix poate fi aplicat sau indepartat numai de catre medic. Aparatele fixe sunt aparate costisitoare si pretentioase, dar care asigură o deplasare corporala si precisa a dintilor in toate cele trei planuri spatiale si care ofera posibilitatea tratamentului ortodontic si la varsta adulta.

Aparatul dentar fix este format din bracket-uri (metalice, ceramice, din material plastic), inele care se fixeaza pe molari si diferite alte tipuri de elemente de ancoraj cum ar fi tubusoarele de colat, butoni, lingual-cleats etc. In santul orizontal al bracketului se pune arcul care vine legat de aripioarele bracketului cu elastice sau sarma. Dintii se deplaseaza pe arc ca si un tren pe sine. Deplasarea dintelui se face datorita fortelor pe care medicul ortodont le aplica pe dinti.

Bracket-urile din metal sunt populare printre copii si adolescenti. Acestia cer folosirea unor ligaturi elastice viu colorate.

Aparat dentar fix ceramic (la culoarea dintelui)

Aparat dentar fix ceramic la cabinet stomatologic Iasi Anatomic Dent

Are bracketuri ceramice, la culoarea dintelui si din aceasta cauza este un aparat dentar discret. Sunt multe paciente care spun ca se simt mai frumose cu acest tip de aparat dentar, ca le ofera un farmec aparte.

Bracketurile la culoarea dintilor  reprezinta un aparat dentar discret, putin vizibil de la distanta. Tratamentul nu mai depinde de colaborarea cu copilul ca in cazul aparatelor dentare mobile. Este mai putin rezistent in comparatie cu aparat dentar fix metalic, iar costul este putin mai mare.

 

Aparatele din ceramica clear(transparente) sunt foarte populare printre adulti. Bracketii sunt la culoarea dintelui, ele fiind observabile doar de aproape. Daca doriti mai multe informatii, folositi pagina de programari.