Estetica dentara
Estetica dentara este o specialitate stomatologica ce inregistreaza un succes tot mai mare, pe masura ce serviciile acestei specialitati devin tot mai accesibile si, pe langa reabilitarea estetica, imbunatatesc functiile aparatului dento-maxilar.
Putem constata de multe ori ca o imbunatatire a aspectului fizic ridica increderea in sine, iar zambetul face parte din primele aspecte remarcate la o persoana, astfel incat avem posibilitatea de a transfoma dintii frumosi intr-o carte de vizita de succes. Cel mai evident aspect al danturii frumoase este culoarea alba si stralucirea sanatoasa, insa nu este singurul.
Conform studiilor intreprinse, un zambet frumos si sanatos dezveleste in totalitate conturul dintilor anteriori si a celor posteriori pana la primii molari, iar marginea incizala este paralela cu marginea buzei inferioare. Un alt element foarte important in frumusete este proportia, iar conceptele de proportie sunt bazate pe elementele regasite in natura. Astfel, faimoasa serie a lui Fibonacci functioneaza dupa principiul conform caruia numarul urmator reprezinta suma celor doua numere anterioare (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc). Din aceasta teorie a rezultat “proportia de aur”: 1, 618 la 1, un concept utilizat pe larg in antichitate. Exista unii teoriticieni care afirma ca aceasta cifra se regaseste si in proportia dintre latimile fatetelor incizivilor si cele ale caninilor.
Alte concepte importante atat in estetica, cat si in stomatologia restaurativa, sunt echilibrul si linia mediana. Pentru ca un zambet sa fie frumos, este important ca o jumatate a arcadei sa fie cat mai identica cu cealalta jumatate. Orice dezechilibru intre cele doua jumatati este perceput de creier ca dizarmonie, dezechilibru, lipsa de stabilitate. In acelasi timp este important ca linia mediana a fetei sa coincida cu linia mediana a danturii – linia dintre cei doi incizivi centrali. Se permite doar o deviatie minima, de 1 – 2 mm.
Procedurile de cosmetica dentara includ:
- Indepartarea placii bacteriene si a petelor;
- Odontoplastie cosmetica – reconturarea unei obturatii preexistente;
- Detartraj supragingival si subgingival;
- Microabraziune;
- Albire dentara in cabinetul stomatologic;
- Albire dentara la domiciliu;
- Fatetare dentara;
- Coroane dentare ceramice;
- Bonding dentar;
- Obturatii de culoarea dintilor;
- Chirurgia estetica a gingiilor;
- Bijuterii dentare;
- Remodelarea smaltului.
Albirea danturii în Iași
Este adevarat ca albirea dintilor este daunatoare? Este dureros procedeul de albire? Cat de mult dureaza o sedinta de albire? Cat timp raman dintii albi? Cat de des se poate realiza o albire dentara?
Toate acestea sunt intrebari frecvente puse de cei care doresc dinti albi. De aceea, acum ai posibilitatea de a te informa inainte de vizita ta la noi.
Cu exceptia dintilor acoperiti cu coroane sau punti aproape toti dintii se pot albi. Bleaching-ul (albirea) se poate realiza doar la nivelul dintilor naturali. Daca exista obturatii (plombe) la nivelul dintilor, in urma albirii, dintii se albesc dar obturatiile isi pastreaza culoarea initiala mai inchisa. De aceea, in asemenea cazuri albirea nu are voie sa fie prea accentuata, tocmai pentru a nu aparea aceste diferente dintre obturatii si dinti. Daca se doreste totusi o albire intensa, obturatiile se pot schimba. Pentru obturatiile noi se folosesc nuante de compozit mai deschise, astfel incat sa nu se observe existenta obturatiilor.
Pentru albire este neaparat necesar ca dintii sa fie foarte curati. Se recomanda inainte de tratamentul de albire al dintilor sa se efectueze o sedinta de igienizare profesionala in urma careia suprafetele tuturor dintilor sa fie lipsite de tartru, placa sau coloratii dentare. Sedinta de albire dureaza aproximativ 45 de minute. Se izoleaza dintii, se aplica o protectie gingivala, se aplica materialul de albire pe dinti si se actioneaza lampa de albire. Dupa finalizarea procedeului de albire, dintii se fluorizeaza. Aceasta sedinta se poate repeta pana se obtine nuanta dorita.
Tratamentul de albire este unul individualizat. Gradul de sensibilitate al dintilor este diferit de la un pacient la altul si de aceea, durata unei sedinte de albire trebuie stabilita individual impreuna cu medicul dentist.
Multe cercetari au demonstrat ca albirea dintilor cu peroxidul de carbamida la o concentratie de pana la 37% nu este daunatoare. Materialul de bleaching actioneaza chimic cu tesuturile dentare fara sa influenteze structura smaltului. In timpul sedintei de albire si 48 de ore dupa sedinta, dintii pot fi uneori foarte sensibili la modificarile de temperatura. Deoarece dintii se deshidrateaza in sedinta de albire aceasta sensibilitate care poate aparea se accentueaza. Dupa rehidratarea dintilor acestia nu mai sunt sensibili. Dintii deshidratati par mai albi decat atunci cand sunt hidratati. Se recomanda sa se astepte 48 ore pana sa se decida daca sa se mai faca o sedinta de albire pentru obtinerea unui rezultat mai bun.
Durata mentinerii unei culori deschise a dintilor in urma albirii dentare difera de la persoana la persoana si depinde foarte mult de alimentatia fiecaruia. Efectul de bleaching poate fi diminuat in cazul consumului unor alimente cu potential crescut de colorare. In medie reinnoirea albirii dintilor este necesara dupa aproximativ 2 ani.
Atunci cand doar un singur dinte pare mai inchis la culoare decat restul dintilor, poate fi cauza devitalizarii acestuia (dinte care nu mai este vital sau fara nerv). De regula, in asemenea situatii, dintele se albeste din interior. Se creeaza o cavitate la nivelul coroanei in care se depoziteaza materialul de albire. Aceasta cavitate se inchide cu un material de obturatie provizorie. Procedura se poate repeta de mai multe ori pana la obtinerea rezultatului dorit. In final cavitatea se umple cu un material de obturatie definitiva. Procedeul nu este considerat invaziv deoarece cavitatea in care se depune materialul de albire corespunde cu cea prin care s-a facut tratamentul canalului radicular. Rezultatele obtinute prin acest procedeu pot imbunatati considerabil estetica zambetului.