Igiena orala la copii

          Importanta igienei bucale este esentiala in mentinerea sanatatii intregului organism, atat la adult, cat mai ales la copil.
 
Medicii pedodonti recomanda ca inainte de eruptia dentara, sa se curete gingiile copilului dupa fiecare masa, cu ajutorul unui tifon inmuiat in apa. Odata cu aparitia dintilor, se poate folosi o periuta de dinti cu par moale si pasta de dinti fluorurata, de dimensiunea unui bob de mazare.

          Copilul trebuie programat la controale dentare chiar de la varsta de un an. Vizitele periodice vor deveni o obisnuinta pentru el si il vor ajuta sa scape in viitor de frica de medicul stomatolog. Va fi incurajat sa discute despre temerile legate de controalele stomatologice, dar nu vor fi pomenite niciodata cuvintele “doare” sau “durere”. 
Cariile si gingivita la copii pot fi evitate doar daca se va impune de timpuriu o igiena orala corecta.

          Rutina igienei bucale trebuie formata din primii ani – la varsta de 2-3 ani, copilul poate fi deja invatat tehnici de periaj corect – si trebuie sa dureze de-a lungul intregii vieti. 


          Dezvoltarea si ingrijirea dintilor

          
Dintii de lapte (temporari) sunt in numar de 20 si erup in totalitate in jurul varstei de 3 ani, ordinea lor de aparitie fiind diferita. Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu primul molar si incisivul central inferior. Procesul continua pana in jurul varstei de 21 de ani.

          Adultii au cel putin 28 de dinti permanenti si cel mult 32 (incluzand molarii III – maselele de minte).

          Se recomanda ca spalarea dintilor sa se faca de doua ori pe zi, dupa masa, obligatoriu seara. Un alt aspect important, si adesea neglijat, este ca periuta de dinti trebuie schimbata o data la 3-4 luni.

          Medicul stomatolog face recomandari cu privire la suplimentele fluorurate care se pot administra copiilor. Studiile au dovedit eficienta ridicata a acestor produse in prevenirea aparitiei cariilor.

          Spalatul pe dinti

          La un an si jumatate-doi, se incepe spalatul propriu-zis pe dinti. Periuta trebuie sa aiba cap mic (max. 2,5 cm) si nu mai mult de trei randuri de peri. Acestia trebuie sa fie din material sintetic, rotunjiti la capat si nu prea duri. Pentru a evita parazitarea periutei cu bacterii, se recomanda schimbarea ei la sase saptamani. Se pot folosi si periute electrice cu cap rotativ, conform instructiunilor producatorului. 
Totusi, o prea mare incredere in capacitatea periutei electrice de a face singura periajul poate conduce la neglijarea unei curatari riguroase. Exista de asemenea si periute electrice de ultima generatie, pe baza de energie sonica, studiile profesorului Saxer din Elvetia aratand ca ele sunt mai eficiente decat cele clasice. Ele oscileaza cu 30000 de oscilatii pe minut si sunt cam de 10 ori mai eficiente. 


          
Pentru a sustine structural evolutia dintilor, chiar de la aparitia primilor dinti (5-6 luni), trebuie sa se administreze zilnic bebelusului cate o tableta de fluor, conform prospectului. Sursele de fluor la indemana sunt apa potabila cu continut de fluor, pasta de dinti si apa de gura. Daca apa potabila care se consuma are un continut scazut de fluor, atunci, la recomandarea medicului, acest continut de fluor se poate suplimenta prin paste de dinti, ape de gura, picaturi sau tablete.

          De asemenea, e importanta mentinerea unei diete echilibrate, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon (prezenti mai ales in dulciuri).

          Leave a Comment

          Name*

          Email* (never published)

          Website